EFT

Emotional Freedom Techniques

EFT is een trauma-helingstechniek gebaseerd op acupressuur, waarbij pijnlijke herinneringen even terug opgeroepen en dan geneutraliseerd worden. Want wat er in het verleden ook gebeurd is, die gebeurtenis zelf kunnen we niet veranderen, maar wat we wel kunnen veranderen, is hoe we ons er vandaag bij voelen! De grondlegger van EFT is Gary Graig. Onverwerkte stressvolle herinneringen en trauma’s zijn de werkelijke oorzaak van alle emotionele en/of fysieke klachten. Klik hier om naar mijn vertaling van het boek Zielsoorzaken van ziekte te gaan. Wanneer je spreekt over een herinnering en je raakt nog van streek, bv. er komen nog tranen, of je voelt je nog geërgerd, dan wijst dit op een onverwerkt conflict. M.a.w. er zit nog emotionele “lading” op deze gebeurtenis. EFT neutraliseert de emotionele lading waardoor je je lichter gaat voelen en lichamelijke klachten verdwijnen. EFT is GEEN praattherapie, maar het accent ligt op het herstel van het contact met het gevoel in het lichaam dat in het verleden niet helemaal doorvoeld en geuit kon/mocht worden toen we een stressvolle situatie meemaakten. En dit komt in onze cultuur zeer veel voor. Emoties zoals verdriet, boosheid en angst werden vaak onderdrukt omdat ze sociaal of zelfs niet voor onszelf acceptabel zijn. We moesten flink zijn, niet flauw doen, we mochten niet boos zijn op onze ouders, enz … waardoor we heel wat emoties hebben verdrongen.

Concreet wordt er tijdens een EFT-sessie met de vingertoppen zachtjes getikt op bepaalde meridiaan punten, terwijl je je een herinnering terug voor de geest haalt en even terug voelt wat je toen gevoeld hebt. Het tikken op meridiaan punten zorgt ervoor dat emoties sneller losgelaten kunnen worden. Tijdens een EFT-sessie is het dus normaal dat er “onaangename emoties” naar boven komen zoals verdriet, kwaadheid, angst, schuld- of schaamtegevoelens, maar we blijven er nu niet in “hangen”, maar laten ze definitief gaan. Na een EFT-sessie kan je je opgelucht en energiek voelen. Er is dan duidelijk een pakje uit je rugzak verwijderd! Het kan ook voorkomen dat je je moe voelt, griepachtige symptomen hebt of hoofdpijn. Dit zijn voorbijgaande genezingssymptomen. Wanneer fysieke symptomen toch langer blijven bestaan, bestaat het trauma uit meerdere aspecten die nog niet behandeld zijn, of zijn er meerdere trauma’s met hetzelfde thema die nog behandeld moeten worden. Dit wil dus niet zeggen dat de helingssessie niet geholpen heeft, maar dat er nog meer werk te doen is! Dat komt wel vaker voor bij een chronische aandoening omdat deze klachten meestal veroorzaakt worden door meerdere trauma’s. Volhouden en verder emotioneel opschonen is dan de boodschap! Voor meer info: lees “EFT van A tot Z” van Gabriëlle Rutten en Henk van der Veen. 

Wat anderen over EFT vertellen


Al sinds mijn jonge jeugd had ik de diagnose astma en daar kwamen vanaf mijn puberteit ernstige knieklachten bij. Iets in mij heeft altijd geweten dat ik “zelf verantwoordelijk” ben voor het ontstaan van deze klachten en dus voor het oplossen. Zie het juiste knopje echter maar eens te vinden. Na jarenlang zoeken, vervolgens jarenlang afsluiten voor herstel omdat ik gek werd van het niet op kunnen lossen, kwam tijdens een pittige burn-out met veel lichamelijke klachten een coach op mijn pad die me wees op de zienswijze van Dokter Hamer. Alles viel hiermee op zijn plek en via hem kwam ik in contact met Karin. Karin leert mij met compassie en liefde naar mezelf en mijn verleden te kijken. Naar ervaringen die ik heb opgedaan en conclusies die ik daaruit heb getrokken over hoe ik me hoor te gedragen, wat ik moet doen om gewaardeerd te worden en bestaansrecht te hebben. 
Conclusies die uiteindelijk niets met de werkelijkheid te maken hebben. Door situaties her te beleven in de sessies en te voelen wat er gevoeld moet worden kan ik de verbinding met deze ervaringen loslaten en daarmee de oude patronen en lichamelijke symptomen die hier een uiting van zijn. Ik kan worden wie ik in essentie ben en vrij leven. Karin leidt me hierin op een liefdevolle manier en creëert de veilige bedding waarin ik kan werken aan verder herstel.

 Yvonne

Ga naar mijn YouTube kanaal

 

© 2024 Karin Van Baelen | Ziekte als signaal | Kattespoelstraat 1 - 2340 Beerse | karin@ziektealssignaal.be

Ondernemingsnummer BE 0553 955 518

 

Algemene voorwaardenDisclaimer | Privacy
Copyright illustraties: Merel Van Baelen