In ons Westerse denken zijn we zo geconditioneerd om symptomen als een mankement van het lichaam te zien i.p.v. een signaal van een dieperliggend probleem dat om echte, eerlijke aandacht vraagt.

We hebben geleerd om zo snel mogelijk van de klachten vanaf te komen.

En zo zijn reguliere dokters ook opgeleid !  We kunnen hen niets verwijten, want ook patiënten willen liefst een quick fix en weer verder gaan, zoals ze altijd gedaan hebben.  Heel het reguliere medische systeem is nog grotendeels gebaseerd op symptoombestrijding, i.p.v. het symptoom te leren begrijpen en het te zien als communicatie van ons Ware Zelf.

Nu we in deze tijd steeds meer geconfronteerd worden met chronische en ernstige ziekten, wordt symptoombestrijding steeds lastiger en we worden er ook niet echt beter van.

In een bepaald opzicht is dat een goede zaak.  In die zin, dat we onze aandacht wel naar binnen moeten keren en leren contact maken met onze gevoelens en behoeften.  Want daar zijn we in onze cultuur net van weg getraind.

We zijn met z’n allen geconditioneerd om te gehoorzamen aan uiterlijke autoriteiten waardoor we onze eigen innerlijke autoriteit en wijsheid zijn gaan negeren of verwaarlozen.  

En dit heeft voor talloze conflicten gezorgd.

Deze opvoeding hebben we allemaal gehad en het is kwestie van onszelf te “ontvoeden” van deze culturele programmering.

Chronische klachten en/of pijn staan bekend als “dit wordt niet meer beter”, “hier dien ik zo goed mogelijk mee te leren omgaan”, …  een weinig hoopvol perspectief…

Het goed nieuws echter is, dat niets definitief “kapot” is.  Organen of structuren zijn niet kapot, maar er loopt wel een biologisch overlevingsprogramma dat omkeerbaar is !

Het is echt mogelijk om chronische klachten en/of pijn voorbij te groeien.

Chronische klachten ontgroeien is echter niet iets wat snel gaat.

In feite is een chronische ziekte of pijn een niet erkende vorm van PTSS. 

(post traumatisch stress syndroom).

Onder de fysieke klachten, liggen meerdere psychische verwondingen, die nooit geheel tot aan de basis zijn geheeld.  En uit die trauma’s hebben we allerlei beperkende gedachten geconcludeerd.

Zoals: ik ben niet goed genoeg, ik ben niet belangrijk, ik doe er niet toe en allerlei variaties hierop.

Chronische klachten en/of pijn ontgroeien gaat om een diepgaand  transformatieproces van ons “verwonde zelf” dat over lange tijd loopt.

Dit proces vraagt om zorgzaam traumawerk en het blootleggen en veranderen van alle beperkende overtuigingen die bijdragen tot de fysieke klachten.

En soms zijn lastige stappen nodig als bv. blijkt dat je in de verkeerde context zit, in een toxische relatie of een werk dat totaal geen vervulling geeft.

Met mijn cliënten gebruik is wel eens een metafoor.

Je lichaam is als een bio-computer.  Hoe meer virussen (verwondingen) we hebben opgelopen en als we die nooit verwijderen, hoe trager en moeizamer onze computer zal lopen.  Zo is het ook met ons lichaam.

Het goede nieuws is, dat er de laatste jaren tal van trauma-technieken uit de grond gerezen zijn, waardoor echte heling zeer goed mogelijk is.  

Mijn favoriete methode is EFT (Emotional Freedom Techniques)

Aanpakken en doorzetten zijn sleutelwoorden !

Ben jij geconfronteerd met een chronische aandoening, vermoeidheid, en/of pijn en heb je al van alles geprobeerd, zonder duurzaam resultaat, aarzel niet om met mij in gesprek te gaan om te kijken wat mogelijk is!

Kijk eens op mijn website: www.zielsoorzakenvanziekte.be of contacteer me via karin@ziektealssignaal.be